zondag 29 april 2018

Top 5 – Brukskesiaanse olifantenpaadjes

Bij dezen wil ik ’t Brukske graag tot mijn favoriete Venrayse wijk uitroepen. Daar heb ik allerlei redenen voor, maar niet in de laatste plaats de overweldigende hoeveelheid olifantenpaadjes. Normalier is het voorkomen van het ontstaan van olifantenpaadjes het voornaamste uitgangspunt van stedenbouwkundigen. In het geval van ’t Brukske heeft het er alle schijn van dat ze voor één keer precies andersom hebben geredeneerd: het lijkt erop alsof ze alles in het werk hebben gesteld om maar zo veel mogelijk olifantenpaadjes te laten ontstaan. En het dient gezegd, de dames en heren zijn glansrijk geslaagd in deze missie.

Hier komt ie, zonder verdere omhaal van woorden, de Veni Vidi Venray top 5 van Brukskesiaanse olifantenpaadjes:

5.

Simple is beautiful

4.

Zo ongeveer het enige kaarsrechte olifantenpaadje dat in heel ’t Brukske te vinden is. Let ook op het schamppaadje tussen verhard pad, trottoir en boom.

3.

Klassieker. Jammer van de oneffenheid links aan het begin van het paadje.

2.

Kromming die helemaal meegaat met het pad. Degelijk vakwerk.

1.

De terreinwinst is minimaal, maar de vorm – smal aan het begin, uitdijend naar het einde toe, subtiele kromming – is o zo prachtig. Hopelijk ziet de Brukskesiaanse olifantenpaadjespolitie ziet erop toe dat die vorm voor altijd behouden blijft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten