vrijdag 20 april 2018

Top 5 – Niet van vlees en bloed en niet versteend zijnde driedimensionale mannenfiguren in de openbare ruimte van het centrum van Venray

Kijk ik er overheen of zijn ze er gewoon echt niet, de niet van vlees en bloed en niet versteend zijnde driedimensionale vrouwenfiguren in de openbare ruimte van het centrum van Venray? Ja, onder De Marktgangers van Anne Haeyen vallen er enkele te ontwaren, maar dan heb je het ook wel zo’n beetje gehad. Ben ik abuis? Corrigeer me dan maar, Venray! Ik mag dan wel uit Horst aan de Maas komen, ik voel me echt niet te groot om m’n ongelijk te erkennen.

Geen vrouwenfiguren dus. Dan zit er helaas weinig anders op dan te volstaan met de Veni Vidi Venray top 5 van niet van vlees en bloed en niet versteend zijnde driedimensionale mannenfiguren in de openbare ruimte van het centrum van Venray. Komt ie:

5. Om medelijden mee te krijgen deze herder in de Schoolstraat. Maakt een moe-en-der-dagen-zat-indruk.


Maar is het gek als je uitzicht dagelijks, en dat waarschijnlijk al vele jaren lang, wordt belemmerd door een in een ronde bank verpakte boom?


4. Een van De Marktgangers van Anne Haeyen in de passage tussen Gouden Leeuw en Henseniusplein.


Het idee was ongetwijfeld deze doodse passage op te leuken met een aantal van deze fleurige kunstwerken. De fleurige kunstwerken zijn gekomen, maar het is een misverstand om te denken dat doodse passages ├╝berhaupt vallen op te leuken met fleurige kunstwerken.  

3. Zo ver van huis is het af en toe best fijn een bekende tegen te komen: voor Etos in Horst staat iemand die wel een broer kon zijn van deze zwaar omzwachtelde man. De broer in Horst doopte ik ooit tot Jan Zwachtelman (klik hier), maar daarop volgde een correctie van Etos: Arnold blijkt z'n ware naam te zijn. Iemand enig idee hoe z’n Venrayse tegenhanger in de Schoolstraat heet?


2. Omdat elk verstand van ruimtelijk inzicht me vreemd is, bestempel ik deze man (voor de ingang van reisbureau Vice versa aan het Henseniusplein) maar tot driedimensionaal figuur, hoewel het me niets zou verbazen dat ie ook wel eens twee- of eendimensionaal zou kunnen zijn. Wat doet het er ook toe? Ik vind ‘m werkelijk fantastisch.


1. Z├│ bedrieglijk echt, deze verkoper van koningsdagshirts voor de ingang van Foto Dom Melskens aan de Schoolstraat.